Modal Kumaş

01-11-2022 07:43
Modal Kumaş

Modal Kumaş Nedir?

Modal kumaş; dokuma ve örme kumaşlar arasında kendine yer bulan, 1950’li yıllarda hayatımıza girmiş, selülozik yapıya sahip olan bir kumaş çeşididir. Tekstil dünyasında Rayon kumaş olarak da bilinmektedir.

Günümüz tekstil dünyasında kumaş üretmek için çeşitli teknolojiler kullanılıyor. Modal kumaş nasıl üretilir? hemen cevap verelim: kayın ağacının lifleri ile üretilen modal kumaş, yıpranmaya karşı dayanıklı olması ile öne çıkıyor.

Vücutta bulunan teri yüksek oranda kendisine çekerek kısa bir sürede buharlaştırması ile sıcak havalarda sıkça tercih edilen bir kumaş türüdür. Özetle kumaş nefes alıyor diyebiliriz.

Farklı kumaşların üretimi sırasında ağartma ve bazı kimyasal işlemler gerçekleştiriliyor, fakat modal kumaş doğal bir beyazlığa sahip olduğu için bu işlemlerden geçmek zorunda kalmıyor böylelikle daha uzun kullanım ömrüne sahip oluyor.

Modal kumaş türü giyim ve ev eşyaları arasında sıklıkla tercih edilen bir kumaş türüdür. Özellikle; giyim, iç giyim, havlu, yatak çarşafları, gömlek ve bornozlarda sıkça kullanılır.

Modal Kumaş Özellikleri

Modal kumaşın pamuktan daha uzun ömürlü olduğu bilinmektedir. Üretim esnasında kimyasal bir işlemden ve ağartma işleminden geçmediği için rengini kolay kolay kaybetmez ve daha dayanıklıdır. Pamuğa kıyasla neredeyse yüzde 50 daha fazla nem çekerek, sıcak günlerde ve nemli ortamlarda daha rahat bir hissiyat vermektedir.

Kumaşın kullanıldığı alana göre; pamuk,yün ve polyester gibi farklı niteliklere sahip lifler ile harmanlanarak kullanılabilir.

Modal kumaş hakkında bilinmesi gerekenler

  • Kumaş nefes alır
  • Dökümlüdür
  • Yumuşak ve ipeğe benzer
  • Parlak görüntüye sahiptir
  • Rengi kolay kolay bozulmaz ve uzun ömürlüdür
  • Terleme yapmaz, sıcak havalarda kullanılabilir
  • 4 mevsim rahatlıkla giyilebilir
  • Esnektir
  • Kırışma yapmaz

Modal Kumaş Nasıl Yıkanır?

Farklı kumaş türleri içinde tavsiye edeceğimiz ve dikkat etmeniz gereken ilk husus tabii ki ürünün etiketine uygun bir şekilde ürünü yıkamaktır.

Modal kumaş türü sağlam olması ile bilinmektedir ve pamuktan yapılan ürünler gibi yüksek sıcaklıkta yıkanabilir. Fakat çamaşır suyuna benzer ağartıcı maddeler kullanmamaya dikkat ediniz.

Ağartıcı maddeler zamanla kumaşın rengine zarar verebilir yada ipliklerini inceltebilir.

Ek olarak oksijenli çamaşır suyu yardımı ile yıkama işlemini yapabilirsiniz, yıkama işleminden önce en az iki saat oksijenli çamaşır suyunda bekletilmesini avsiye ediyoruz.

Yıkama işleminden hemen sonra hiç beklemeden kurutmak için asarsanız ütü yapmanıza gerek kalmayabilir. Ütü yaparken kumaşa zarar vermemek için dikkat etmeniz gereken bazı can alıcı noktalar var.

Ütü yaparken ürüne zarar vermemek için tersinden ütüleyiniz yada ürünün üzerine farklı bir kumaş örtüp bu şekilde ütü yapınız. Direkt olarak ütü yaparsanız ürün üzerinde parlamalar meydana gelebilir.

Modal Kumaş Sağlıklı Mı?

Modal kumaş doğal bir yapıya sahip olduğu için alerjen etkileri içerisinde barındırmıyor. Çoraplarda ve iç çamaşırlarında sık sık tercih edilen bir kumaş türüdür. Çoraplarda tercih edilmesinin sebebi ise nefes alan bir yapıya sahip oluşu ile beraber, teri önleyebilmek ve rahatsız edici kokuları önleyebilmek adınadır. Rahatlığı ile ön plana çıkan modal kumaşlar cilt için sağlıklı bir kumaş türü olarak bilinmektedir.

Modal Kumaş Nerelerde Kullanılır?

1950’li yıllardan günümüze kadar popülerliğini korumayı başaran bu kumaş türü, ev eşyalarında ve giyim sektöründe çok fazla tercih edilmektedir.

Sağlıklı oluşu ve terletmeyen yapısı ile iç giyimde ve çoraplarda kullanılıyor.

Ek olarak yukarıda da bahsettiğimiz gibi gömlek, tişört, bornoz, nevresim takımları ve daha bir çok alanda kullanılmaktadır.

Farklı özelliklere sahip kumaşlar ile sentezlenerek de kullanıldığı bilinmektedir.

Örnek verecek olursak %70 modal kumaş ve %30 polyester bir ürün görebilmeniz mümkündür.

Modal Kumaş Terletir Mi?

İç giyim, tişört ve rahatlığın öne çıktığı ürünlerde kullanıldığını gördüğümüz modal kumaş, nefes alan kumaş yapısı ile terleme yapmaz. Tam aksine vücutta bulunan teri hızlı bir şekilde emer ve buharlaştırarak dışarıya atar.

Modal Kumaş Nasıl Üretilir?

Modal kumaş üretme aşamaları, viskoz suni ipek üretim aşamalarına benzerliği ile dikkat çekiyor. Viskon üretim aşamalarında bulunan zararlı kısımlar modal kumaşta bulunmuyor.

Bu sebeple modal kumaş için çevre dostu bir kumaş türü diyebiliriz.

Kumaşın üretim aşamaları ağaçların hasat edildikten sonra selüloza dönüştürülmesi ile başlıyor. Tüm üretim aşamalarının sonunda elde edilen lifler ipliğe dönüştürülüp ve tekrar bir dizi işlemden geçiyor.

Daha sonra çoraplarda, gömleklerde ve çeşitli ürünlerde kullanılmak üzere raflarda yerini alıyor.

 
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.