Livasilk ile Zarafetin Dokusu: İpek Kumaş Nedir? | Livasilk

01-11-2022 07:45
Livasilk ile Zarafetin Dokusu: İpek Kumaş Nedir? | Livasilk

İpek Kumaş Nedir ve Nasıl Bir Kumaştır ?

·        İpek böceği kozasını bazı işlemlerden geçirilip iplik haline dönüşmesi ile oluşan özel bir kumaştır.

·        İpek kumaşı doğal protein liflerinden yapıldığı için sağlıklı ve kaliteli bir kumaş türüdür.

·        İpek kumaşları yapı gereği ince ve yumuşak oldukları için kıyafetler de oldukça tercih edilmektedir. Ayrıca hafif yapısı ile kışın sıcak, yazın serin tutar. 

İpek Kumaş Nasıl Üretilir ?

İpek, ipek böceğinden elde edilir. İpek böceği bir tırtır türü olup dut yaprakları ile beslenen bir böcektir. Yaşamlarının bir döneminde kendilerini saran bir koza üretirler. Bu kozalar toplanır ve kaynar suya atılarak İpek telleri sarılır. Çile haline getirilen ipekler fabrikaya gönderilir. Fabrikalarda çeşitli iplikler yapılır. Bunlar makaranın çıkrıklarına sarılır ve sonradan bu  çıkrıklardan alınan iplikler yeniden özel bir makaraya sarılır son olarak ipeklerin dokuma işlemleri olur.

Not : Yukarıdaki işlemlerden geçen ipek kumaşı üretimi çok emek istediği için diğer kumaşlara göre maliyeti fazladır. 

 

İpek Kumaşın Özellikleri

·        İpek kumaşın en önemli özelliği doğal liflerden elde edildiği için sağlıklı ve kaliteli bir kumaş çeşididir. 

·        İpek kumaş saf ipliklerle üretildiği için alerjik yapılı bünyelere zarar vermemektedir. 

·        İpek kumaş, ince dokuma olduğu için terletme yapmamaktadır. Sıcak aylarda serinlik verdiği için kullanımı oldukça yaygındır. Ayrıca kış aylarında sıcak tutmaktadır. 

·        İpek kumaşı kaygan ve parlak yapılıdır. Oldukça sağlam ve esnek bir kumaştır. 

·        Bu kumaşın diğer bir özelliği az kırışır ve hemen kir tutmaz temizleme şekli olarak da kuru temizleme tavsiye edilir. Nemli iken ütülenmesi yapılır. İpek kumaşlar daima yumuşak sabunla yıkanmalı ve çamaşır makinesinde kuvvetli bir sıkılma yapılmaması gerekir. 

·        Yapısı gereği nemi hızlı emerek çabuk kuruma sağlar. 

·        İpek kumaşlar bir süre nemli bölgelerde kaldığında hemen küflenmez. 

·        İpek,  emicilik gücü oldukça kuvvetlidir. Bu yüzden boyalı İpek kumaşları hemen solmaz. 

İpek Kumaşın Kullanım Alanları

·        İpek kumaşı İnsan vücudunda rahat ve yumuşaklık hissiyatı verdiği için giyim sektörünün vazgeçilmez bir kumaş türüdür. 

·        İpek, kadınlar tarafından yüzyıllar boyunca tercih edilen bir kumaş olmuştur. İnanışa göre İpek kumaşı kadınların dişil enerjisini ortaya çıkarıp ve kadınların güzelleştirdiğine inanılmaktadır. Bu sebeple abiye, gelinlik, eşarp ve özel tasarım elbiselerin de kullanımı oldukça yaygındır. Ayrıca kıyafetlerin yanı sıra İpek dayanıklılığı sebebiyle döşeme ve perde yapımında da kullanılır. 

·        İpek hafif ve yumuşak özellikleri nedeniyle iç çamaşırları için de oldukça popüler bir malzemedir.Birçok alanda kullanıldığı gibi hafif oluşu nedeni ile cilde ve saçlara fayda sağlar. Örneğin; saç tokaları, eşarplar vs.

·        Ciltteki ipeksi saf hissetmek için de İpek nevresim takımları, yastık ve yorganlar gönül rahatlığı ile uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. 

·        Tıp alanında cerrahlar,  İpek lifinin inceliği ve antibakteriyel özelliğinden dolayı cerrahi yara açıklıklarını kapatmak için ipekten yapılmış sütür tercih etmektedir. 

Ek olarak bazı paraşüt üreticileri kullandıkları malzemelerin dayanıklı ve hafif olması nedeni ile ürünlerini İpek ile üretmektedir.

İpek Kumaşın Sağlığa ve Çevreye Etkileri Nelerdir ?

1.      Kumaşın kalitesini gösteren rengi veya deseni değil ham maddesidir.İpek kumaşının hammaddesi İpek kozalarıdır. Bu kozalar doğal lif içerdiği için insan sağlığında  en önemli yere sahiptir. İpek ve ipek kumaşı kullananlarda ağırlık yapmaz ve kullanımı rahattır. 

2.     İpek kumaşın yapısındaki mineraller sayesinde hava ve nemi büyük bir ölçüde emdiği için ciltte meydana gelebilecek tahriş, kızarıklık, egzama gibi hastalıkların iyileşmesinde katkı sağlar. 

3.     İpek doğal protein yapılı bir elyaf olduğu için çevreye zarar vermez. 

4.    İpek üretimi, çevreye en az zarar veren tekstil endüstrilerinden biridir.

5.     İpek böcekleri dut yapraklarından beslendikleri için bu ağaçlara gübre ve böcek ilacı kullanımı gerekmez ve bu yüzden çevreye toksik kimyasal madde verilmeden yetiştirilmiş olur.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.